Uşak 'ın Eşsiz Lezzetlerinden Topalak
Uşak ilinin düğünlerinin vazgeçilmez lezzetidir Topalak aşı.Düğün evinde kadınlar toplanır ve sohbet eşliğinde hep birlikte yaparlar. Bende bu gün size topalağın tarifini vereceğim.
Malzemeler;
Bulgur
sıcak su
un
bütün kuru kırmızı biber
tuz
kuru soğan
salça
sıvı yağ
haşlanmış nohut
salça
sıvı yağ
haşlanmış nohut
Önce bulgur bir kaba konulur ve içine sıcak su ilave edilir. Bu şekilde yaklaşık 15- 20 dakika bulgurun yumuşaması için bekletilir. Sonra bulgurun içine rendelenmiş kuru soğan, tuz, un eklenerek iyice yoğurulur. Yoğurulan hamurlar küçük parçalara bölünür ve iki elin arasında topalanır (yuvarlanır). İşte topalak adını da buradan alır. Topalanan parçalar birbirine yapışmasın diye eleğin içine un eklenir ve elenir.
Derin bir tencereye yağ eklenir ısındıktan sonra salça eklenir ve kavrulur. İçine su eklenir ve kaynatılır. Kaynayan suyun içine topalaklar ve haşlanmış nohut atılır. Pişmesine 10 dakika kala kırmızı biberi de atın. Topalaklar piştikten sonra ocağın altı kapatılır. Hepsi bu kadar çok basit ve malzeme arama derdi yok. Sıcak servis ediniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder