7 Kasım 2014 Cuma

   Şifa Kaynağı Tarhana

 Hastalıklardan korunmak için ne yaparsınız? Doktora gidip ilaç mı içersiniz? Doktora gitmeye hiç gerek yok çünkü şifa kaynağı tarhana var.İçinde o kadar fazla malzeme var ki hepsi birbirinden yaralı.Ben de size bu şifa kaynağının nasıl yapıldığını anlatacağım.
         İlk olarak malzemeler;
  • kırmızı biber
  • kuru soğan
  • yoğurt
  • domates
  • nane
  • un 
Biber, soğan ve domates doğranır.İçine nane eklenir.Malzemeler bir kapta yaklaşık bir hafta bekletilir.Bekletme nedeni ise malzemelerin tatlarının iç içe girmesi ve ezilmesi içindir.Bir hafta sonunda un ilave edilerek katı bir hamur yoğurulur. Yoğurulan hamur üç (15-20 gün) hafta boyunca mayalanması için bekletilir. Üç hafta dolduktan sonra hamurlar küçük parçalar halinde bez parçalarının üstüne dökülür. Daha sonra elle ezilerek irmik haline getirilip, gölgelik alanlarda kurutulur. Yaptığınız tarhanayı bez torbalarda saklayabilirsiniz.

                                       
                       
 




Artık tarhana yapımı bitmiş oldu. Şimdi de çorbayı yapalım.

Bir tencereye iki çorba kaşığı ayçiçek yağını bir yemek kaşığı domates salçası koyalım biraz kavurup içine 4 su bardağı su ve iki diş sarımsak  koyalım, Su ılıkken içine hazırlamış olduğunuz toz tarhanayı koyup karıştıralım(Dikkat edin su çak sıcak olursa tarhana topaklanır ). Tarhana eriyene kadar karıştıralım ve erdikten sonra 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Böylece tarhana çorbamız hazır olmuş olur. Afiyet olsun.
 Bir  tavsiyem var, çocuklarınıza gazlı içeçek  yerine tarhana çorbasını içirin. Hem daha lezzetli hem de şifa kaynağı.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder